Jak hodować pieczarki?
Pieczarki smakują Ci na tyle, że chcesz zająć się ich hodowlą na własną rękę? Świetnie się składa, ponieważ to wcale nie takie trudne i z powodzeniem możesz założyć własną mini hodowlę w Twoim zaciszu domowym. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że nie potrzebujesz dużego nakładu finansowego, aby wystartować. Hodując pieczarki na własną rękę, masz pewność, że nie zawierają żadnych konserwantów ani oprysków. W internecie dostępne są już gotowe zestawy do rozpoczęcia hodowli pieczarek dla początkujących. W dużej mierze ułatwiają pielęgnację naszej domowej uprawy.
Uprawa pieczarek dla początkujących – od czego powinniśmy zacząć?
Pieczarki nie wymagają żadnych umiejętności ani doświadczenia od hodowcy, dlatego są świetnym wyborem dla początkujących, którzy mogliby się szybko zrazić. Pieczarki nie wymagają dostępu do słońca i można je hodować także zimą. Trzeba się naprawdę natrudzić, aby pieczarki nie wyrosły. Jedynym wymogiem dla tych grzybów jest temperatura pomiędzy 12 a 20 stopni Celsjusza. Swoją pieczarkarnię możesz umieścić na strychu, poddaszu lub gdziekolwiek chcesz!
Czy warto uprawiać pieczarki we własnym domu?
Z pewnością tak! Pieczarki są elementem wielu dań i sosów w polskiej kuchni, co oznacza, że na pewno się nie zmarnują. Internet pęka w szwach, jeśli chodzi o przepisy z użyciem pieczarek. Jeśli tylko lubisz je na tyle, żeby często po nie sięgać, to z powodzeniem możesz zakasać rękawy i zabrać się za swoją domową hodowlę. Co więcej, pieczarki możesz podać obróbce na wiele sposób. Internet podpowie Ci także, jak je przechowywać. Hodując grzyby samodzielnie, możesz się cieszyć bogactwem smaku i aromatu, którymi możesz podzielić się z bliskimi. Pamiętaj, że pieczarki możesz przygotować także na surowo!
Co jest niezbędne, aby zacząć uprawę pieczarek?
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby hodować pieczarki w ogrodzie, lecz tym razem przyjrzymy się hodowli stricte domowej – wewnątrz domu. Najważniejszym elementem jest podłoże do uprawy pieczarek. Bez niego nic się nie uda. Kiedy zamówisz gotowy zestaw, z instrukcji dowiesz się krok po kroku, co robić. Dodatkowo otrzymujesz już zaszczepioną grzybnię, z której wyrosną Twoje pieczarki. Wykonanie takiego podłoża na własną rękę będzie wymagało dużo cierpliwości i samozaparcia. Brak doświadczenia może się akurat w tym momencie dać we znaki.
Pieczarkowa uprawa krok po kroku
Skoro masz już gotową grzybnię, teraz musisz odczekać około 11 dni do momentu, aż pojawi się na niej charakterystyczny biały nalot. Pojawienia się tego nalotu nie da się specjalnie przyspieszyć, ale pieczarki szybko rosną, dlatego po około 3 tygodniach będziesz się mógł już cieszyć pierwszymi zbiorami dorosłych osobników. Zielonym światłem dla rozpoczęcia zbiorów jest łuszczenia się kapelusza pieczarek. Zbiór polega na delikatnym wykręcaniu pieczarek z grzybni.
Jak dbać o grzybnię?
Mówi się, że grzyby najlepiej rosną po deszczu i to jest prawda. Z tego też powodu musisz dbać, aby grzybnia była nieustannie nawilżona. Nie możesz zostawić swojej hodowli samej sobie, ponieważ brak wilgoci sprawi, że biały nalot się nie pojawi lub nie będzie wyglądał zgodnie z oczekiwaniami.
W jaki sposób przechowywać pieczarki?
Pieczarek nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 4-6 dni. Jeśli w tym czasie nie planujesz żadnego dania z ich udziałem, najlepszą opcją będzie ich zamrożenie. W zamrażarce mogą spędzić sporo czasu i zaczekać, aż wreszcie po nie sięgniesz :). Pieczarki rozmrażają się bardzo szybko. Możesz je także zakonserwować lub zamarynować.
Przed jakąkolwiek obróbką pieczarki należy umyć pod bieżącą wodą oraz odciąć podstawę trzonu, która jest brudna.
Hodowla pieczarek na większą skalę – czy to się opłaca?
Posiadanie mini hodowli w zaciszu domowym nijak się ma do hodowli przemysłowej. Założenie pieczarkarni na potrzeby konsumenckie to ogromna inwestycja, na którą nie każdy może sobie pozwolić. Według specjalistów szacunkowy koszt to około 1,5 do 2 milionów złotych. Dzięki inwestycji tego rzędu kwota hodowca jest w stanie wyprodukować około 20 ton pieczarek w jednym miesiącu. Właściciele hodowli podpowiadają z drugiej strony, że czasy świetności pieczarkarni już dawno minęły. Do niedawna Polska była liderem eksportu pieczarek w całej Europie. W międzyczasie pojawiło się dużo konkurencji i ciężko utrzymać pozycję na rynku. Rosja była jednym z największych odbiorców, lecz z różnych powodów już nim nie jest. Odczuwalne jest przesycenie na rynku.
Posiadanie małej hodowli nie musi być sytuacją analogiczną to masowej produkcji, jednak należy to traktować bardziej hobbistycznie. Grzyby z domowej hodowli można dystrybuować wśród rodziny i znajomych. Możliwość uzyskania satysfakcjonującego dochodu jest raczej mało prawdopodobna.
Domowa pieczarkarnia świetnie się sprawdzi jako hobby angażujące nawet najmłodszych domowników do opieki nad pieczarkami :).
Pieczarka czy hodowlana? Która jest smaczniejsza?
Polska to kraj, w którym zbieranie grzybów jest niezwykle popularne. Bardzo wiele osób zbiera grzyby i większość z nich doskonale wie, które należy zbierać, a które omijać. W przypadku pieczarek zdecydowanie lepiej zdecydować się na te „sklepowe”, czyli hodowlane – prosto od producenta pieczarek. Pieczarki polne są bardzo podobne do np. muchomora jadowitego. Rozróżnienie tych dwóch gatunków grzybów może być szczególnie problematyczne dla osób początkujących. Co więcej, pieczarki hodowlane są bogatsze w składniki odżywcze niż ich dziko rosnący kuzyni. Pieczarki są składnikiem bardzo wielu dań, dlatego warto dowiedzieć się o nich czegoś więcej.
Z jakiego powodu pieczarki powinny być częstym gościem w naszej kuchni?
Pieczarki nie tylko są bogate w smaku, ale zarazem nie dostarczają zbyt wielu kalorii. To jest dobra wiadomość dla osób dbających o sylwetkę lub odchudzających się. Pieczarki mają jedynie 17 kalorii na 100 gram produktu i znajduje się w nich około 3 gram białka, 3 gram węglowodanów i 0,3 grama tłuszczu. Z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Pieczarki można przygotować także na surowo. Zazwyczaj występują w formie farszu, sosu lub elementu dania pobocznego. Ich wspaniały smak i aromat zachęca do częstego wykorzystywania ich w kuchni.
Czy pieczarki są źródłem witamin?
Te grzyby są przede wszystkim bogate w beta-glukan, który obniża zły cholesterol LDL. Znajdziemy w nich także bogactwo witamin B, a przede wszystkim ryboflawinę (B2), niacynę (B3) oraz kwas pantotenowy (B5), a nawet kobalaminę (B12). Poza witaminami z grupy B możemy także doszukać się witaminy C oraz D.
Pieczarki mają również działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne. Wśród przeciwutleniaczy znajdziemy kwas kawowy, kwas galusowy, katechiny, tyrozynazę i katechiny.
Pieczarka łąkowa – idealna do jedzenia czy otrucia?
Ten typ pieczarki nie rośnie jedynie w klimacie zimnym. W przeciwnym wypadku możemy ją spotkać praktycznie wszędzie. Najchętniej jednak rośnie w Europie Środkowej, gdzie chętnie i szybko rosną od maja do października. Niekiedy wzrost trwa jeden dzień, a to wszystko dzięki obfitym, letnim ulewom. Pieczarka łąkowa lubi rosnąć na łąkach, pastwiskach i różnych polach. Niezbyt często można na nią trafić w lesie.
Łąkowa odmiana jest w zupełności jadalna i nie ma żadnych obaw przez jej spożywaniem. Większość ludzi jednak twierdzi, że pieczarki hodowlane są dużo lepsze w smaku niż pieczarki łąkowe. Mimo wszystko świetnie się sprawdzą jako dodatek do zup i sosów. Co ciekawe, pieczarka łąkowa swoim wyglądem bardzo przypomina pieczarkę dwuzarodnikową, a rozróżnienie ich jest możliwe tylko przy użyciu mikroskopu. Pieczarka łąkowa idealnie nadaje się do każdej obróbki w kuchni. Doszukać się w niej możemy źródła magnezu, potasu, sodu i selenu.
Pieczarka łąkowa a muchomor jadowity
Pieczarki łąkowe w fazie wzrostu są podobne do muchomora jadowitego, ponieważ obydwa gatunki posiadają wówczas białą blaszkę. Dopiero kiedy osobniki są dorosłe, można je rozróżnić. Niedoświadczone osoby mogą zerwać nieodpowiedniego osobnika, co może być fatalne w skutkach. Zaleca się początkującym grzybiarzom unikania zbiorów pieczarki łąkowej.
Przyprawy do pieczarek
Przyprawy do pieczarekGrzyby są często używane jako dodatek do wielu potraw i potraw. Często są też dominującym smakiem danego dania. Polska kuchnia uwielbia pieczarki, dlatego można je znaleźć w wielu przepisach. Nie masz pojęcia, co zrobić z z tymi grzybami?...
Ile gotować pieczarki?
Ile gotować pieczarki?Każda obróbka wymaga upewnienia się, że grzyby zostały wyczyszczone przed gotowaniem. Spożywanie grzybów nieumytych nie jest wskazane. Najczęstszym sposobem gotowania grzybów byłoby smażenie ich na patelni. Jednak grzyby mogą również świetnie...
Jak rozpoznać, czy pieczarki są świeże?
Jak rozpoznać, czy pieczarki są świeże?Pieczarki to grzyby, które często można spotkać na stołach obiadowych. W cieplejszych porach są używane na co dzień i jako składnik wielu dań na przyjęcia. Wraz ze zmianą pór roku nadal są obecne na stole jako dodatek lub...
Czy można mrozić pieczarki?
Czy można mrozić pieczarki?Jeśli kochasz grzyby, prawdopodobnie trudno sobie wyobrazić, że nie masz ich pod ręką. Świetnie nadają się do robienia zapiekanek, sosów i zup! Może wydawać się to niemożliwe, prawda? Grzyby są dość powszechne w polskiej kuchni, dlatego tak...