producent pieczarek Rawona

Jak rozpoznać, czy pieczarki są świeże?

Pieczarki to grzyby, które często można spotkać na stołach obiadowych. W cieplejszych porach są używane na co dzień i jako składnik wielu dań na przyjęcia. Wraz ze zmianą pór roku nadal są obecne na stole jako dodatek lub składnik uroczystych dań. Znane są z wyjątkowych smaków i aromatów. Są również bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy (E, D, B), cynk, selen i niezbędne aminokwasy – bywają polecane również w dietach wegetariańskich ze względu na wysoki poziom białka. Choć są składnikiem wielu potraw, grzyby muszą być świeże, odpowiednio przechowywane i czyszczone. Dowiedzmy się, jak je kupić i przechowywać!

mrożenie pieczarek

Na co zwracać uwagę podczas zakupu pieczarek?

Świeże pieczarki można rozpoznać po mocnych szypułkach i zamkniętych kapeluszach. Zamiast tego powinniśmy unikać kupowania grzybów ze złamanymi lub wilgotnymi kapeluszami. Ciemne plamy na grzybach wskazują, że straciły one część wilgoci i nie mogą zapewnić oczekiwanego świeżego smaku i aromatu. W sklepach lub na targach grzyby można zwykle znaleźć w kolorze białym lub brązowym. To nie jedyne rodzaje tych grzybów, które są dostępne w wielu różnych odmianach. Brązowe grzyby są często trwalsze niż białe i mniej podatne na siniaki. Nadają również potrawom mocniejszy smak.

Szukasz stałego dostawcy pieczarek? Sprawdź naszą firmę Producent pieczarek – Rawona.

W jaki sposób przechowywać pieczarki?

Grzyby nie są trwałe, dlatego zaleca się ich przygotowanie i zjedzenie w dniu zakupu. Można je przechowywać do 3 dni w lodówce, zapakowane w papier lub tekturę. Opakowania foliowe i plastikowe nie nadają się do przechowywania grzybów, ponieważ łatwo się psują. Lepszym sposobem przechowywania jest zamrożenie grzybów po ich oczyszczeniu i pokrojeniu na małe kawałki. Dzięki temu grzyby nieco dłużej zachowają swój smak i najcenniejsze składniki odżywcze.

Więcej informacji na temat przechowywania pieczarek znajdziesz w artykule – Jak przechowywać pieczarki?

Kiedy pieczarki nie nadają się już do spożycia?

Grzyby należy zużyć jak najszybciej po zakupie, ponieważ szybko zaczynają się psuć i pleśnieć. Pierwszym objawem jest śliski nalot. Ważne jest, aby przygotować je natychmiast, aby zapobiec tworzeniu się pleśni.

Przyprawy do pieczarek

Przyprawy do pieczarek

Przyprawy do pieczarekGrzyby są często używane jako dodatek do wielu potraw i potraw. Często są też dominującym smakiem danego dania. Polska kuchnia uwielbia pieczarki, dlatego można je znaleźć w wielu przepisach. Nie masz pojęcia, co zrobić z z tymi grzybami?...

Ile gotować pieczarki?

Ile gotować pieczarki?

Ile gotować pieczarki?Każda obróbka wymaga upewnienia się, że grzyby zostały wyczyszczone przed gotowaniem. Spożywanie grzybów nieumytych nie jest wskazane. Najczęstszym sposobem gotowania grzybów byłoby smażenie ich na patelni. Jednak grzyby mogą również świetnie...

Czy można mrozić pieczarki?

Czy można mrozić pieczarki?

Czy można mrozić pieczarki?Jeśli kochasz grzyby, prawdopodobnie trudno sobie wyobrazić, że nie masz ich pod ręką. Świetnie nadają się do robienia zapiekanek, sosów i zup! Może wydawać się to niemożliwe, prawda? Grzyby są dość powszechne w polskiej kuchni, dlatego tak...

Jak hodować pieczarki?

Jak hodować pieczarki?

Jak hodować pieczarki? Pieczarki smakują Ci na tyle, że chcesz zająć się ich hodowlą na własną rękę? Świetnie się składa, ponieważ to wcale nie takie trudne i z powodzeniem możesz założyć własną mini hodowlę w Twoim zaciszu domowym. Kolejna dobra wiadomość jest taka,...

5/5